Харчові добавки
| ||
Група кодів
|
Клас
|
Характеристика
|
Е100-Е182
|
барвники
|
підсилюють або відновлюють колір продукту
|
Е200-Е299
|
консерванти
|
збільшують термін зберігання продуктів, захищаючи їх від мікробів, грибків, бактеріофагів
|
Е300-Е399
|
антиокислювачі
|
захищають від окислення
|
Е400-Е499
|
стабілізатори
|
зберігають задану консистенцію
|
Е500-Е599
|
емульгатори
|
створюють одноманітну суміш речовин, які між собою не змішуються
|
Е600-Е699
|
підсилювачі
|
підсилюють смак і запах
|
Е900-Е999
|
піногасники
|
запобігають утворенню піни або знижують її рівень
|
Е1000
|
інші
|
глазуратори, підсолоджувачі, розрихлювачі
|
і
Застереження щодо добавок
| |
Застереження
|
Код добавки
|
висипка
|
Е311–313
|
дуже
небезпечний |
Е121, Е123, Е240
|
не дозволені
в Україні |
Е103, Е107, Е111, Е125, Е127, Е128, Е140, Е153–155, Е160, Е166, Е173–175, Е180, Е182, Е209, Е213–219, Е225–228, Е230–233, Е237, Е238, Е241, Е263, Е264, Е282, Е283, Е302, Е303, Е305, Е308-314, Е317, Е318, Е323-325, Е328, Е329, Е343–345, Е349–352,
Е355–357, Е359, Е365–368, Е370, Е375, Е381, Е384, Е387–390, Е399, Е430, Е408, Е409, Е418, Е419, Е429–436, Е441–444, Е446, Е462, Е463, Е465, Е467, Е474, Е476–480, Е482–489, Е491–496, Е505, Е512, Е519, Е521–523, Е535, Е537, Е538, Е541, Е542, Е550, Е554–557, Е559, Е560, Е574, Е576, Е577, Е580, Е622–625, Е628, Е629, Е632–635, Е640, Е641, Е906, Е908–911, Е913, Е916-919, Е922, Е923, Е924, Е925, Е926, Е929, Е943, Е944–946, Е957, Е959, Е1000, Е1001, Е1105, Е1503, Е1521 |
небезпечний
|
Е102, Е110, Е120, Е124, Е127
|
підвищений
холестерин |
Е320–322
|
підозрілий
|
Е104, Е122, Е141, Е150, Е171, Е173, Е180, Е241, Е477
|
ракотворний
|
Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152, Е210, Е211, Е213–217, Е240, Е330, Е447
|
розлад кишківника
|
Е221–226
|
розлад тиску
|
Е250, Е251
|
розлад шлунка
|
Е338–341, Е407, Е450, Е461–466
|
хвороби нирок і печені
|
Е171-173, Е320–322
|
шкідливий для шкіри
|
Е230–232, Е238, Е239
|